Friday, 25 June 2010

Resepi Diet Sup Ikan Sayur Campur

Bahan-bahan:
Ikan tenggiri/ikan merah - sepotong bersaiz sedang (untuk dibuat fish ball)
Bawang goreng - secukup bau dan rasa
Lada sulah - secukup rasa
Halia 3cm - dipotong kasar
Sayur campur - kobis, bunga kobis, cendawan, lobak, tomato (1biji)
Daun bawang

Cara menyediakan:
1. Ikan tenggiri dibuang tulang/durinya dan ditumbuk halus.
2. Masak air didalam bekas untuk membuat sup tadi sehingga mendidih (kuantiti air ikut suka anda)
3. Apabila air telah mendidih , masukkan ikan yang telah ditumbuk dan dibentuk seperti bebola ke dalam periuk tadi.
4. Biarkan sehingga warna bebola menjadi putih apabila dimasukkan ke dalam air mendidih. Biarkan sehingga 5-10 min. Masukkan hirisan halia.
5. Masukkan sayur-sayur ke dalam sup ikan tadi, masukkan lada sulah secukup rasa.
7. Kecilkan api, masukkan bawang goreng dan biar sehingga 5 min.
8. Sebelum dihidang letak daun bawang yang telah dihiris.

No comments:

Post a Comment