Friday, 11 June 2010

Resepi Ayam Kung Pao

Bahan-bahan A:
600 gm isi ayam - potong dadu
1 s/b tepung jagung
garam secukup rasa
- isi ayam disalutkan sedikit garam dan tepung jagung - goreng dan toskan.

Bahan-bahan B:
100 gm kacang gajus
30 gm cili kering - pilih yg lebar2 dan potong dlm 1 - 1.5 inchi panjang
2 biji bawang besar (kuning) - potong dadu besar2
4 ulas bawang putih - hiris
2 inci halia - hiris
1 biji lada bangala hijau - potong lebar2 sedikit
3 sudu mkn sos tiram
2 sudu mkn sos tomato
Daun bawang
1/4 cwn air
minyak untuk menumis

Cara menyediakan:
1. Panaskan sedikit minyak dlm kuali
2. Goreng lada kering hingga garing dak ketepikan
3. Tumis halia dan bawang putih hingga garing dan masukkan bawang besar.
4. Masukkan lada bangala, isi ayam dan sos tiram dan cili sos dan sedikit air.
5. Biakan kering masukkan kacang gajus, kacau dan matikan api

No comments:

Post a Comment