Tuesday 26 June 2012

Kek Kacang Keju Ceria (Pecan Mascarpone)

KEK PECAN MASCARPONE CERIA
4 biji telur
100gm gula halus
15gm ovalette
35ml air
95gm tepung gandum
1 sudu teh serbuk penaik
60ml mentega (cairkan)
50gm kacang pecan(panggang dan kisar halus)
campur semua bahan kecuali mentega cair...pukul hingga gebu dan ringan,masukkan mentega cair, kaup balik dgn sempurna...tuang dalam loyang 8" bakar suhu 170' selama 30 mint....terbalikkan kek sebaik keluar dari oven selepas 5 minit terbalikkan semula,sejukkan potong kpd 3 bahagian...

cream mascarpone
bahan A
3 biji kuning telur
100 gm dark choc
8gm gelatin
30ml air
250 cream putar bukan tenusu
1 sudu teh esen vanilla
1 sudu teh nescafe segera (campur sedikit air)

bahan B
230gm mascarpone (Italian cheese cream)
100gm gula aising

cairkan dark choc...panaskan kuning telur dgn cara double boil,kacau hingg berkrim..masukkan gelatin cair,kacau rata..tuang adunan telur dlm choc tadi...,gaul sebati ..ketepikan..putar fresh cream hingga kental,kaup balik dlm adunan kuning telur dan choc td ketepikan.putar mascarpone dan gula icing hingga lembut kemudian satukan adunan fresh cream dgn mascarpone ...

COKLAT GANACHE
bahan A
125ml krim tenusu(whipping cream)
20gm sirap glukos
bahan B
200gm choc masakan hitam
15gm mentega
1 sdt pes kacang hazel
panaskan A hingga berbuih,tuangkan ke dlm B gaul rata..

cara menyediakan kek
1 letakkan sekeping kek atas lapik kek
2 sapukan air nescafe utk melembapkan kek
3 ratakan coklat ganache nipis
4 sapu krim mascarpone diatasnya ..ratakan
5 letak selapis kek lg,ulang proses yg sama
6 ratakan atas kek dgn krim

No comments:

Post a Comment