Monday 6 June 2011

Resipi Roti Arab (Bakar)

Resipi Roti Arab (Bakar)

Bahan-bahan
1 biji telur
3 titik perasa pandan
2 kecil sudu minyak sawit (ganti marjerin)
secubit garam
2 sudu kecil susu pekat manis
tepung gandum 200 gram
1 sudu kecil serbuk penaik (Guna yis pun ok)

Cara menyediakannya
1. Pukul telur sampai kembang dan masukkan perasa pandan

2. Campurkan serbuk penaik ke dalam tepung dan kacau rata

3. Setelah itu masukkan tepung ke dalam telur. Gaul rata

4. Masukkan minyak dan gaul lagi

5. Masukkan susu pekat dan kacau

6. Uli tepung dalam 5 minit. Perap selama 20 minit paling sekejap. 

7. Bulat-bulatkan macam ini. Sepatutnya menjadi 6-7 adunan

8. canai tepung yang dah dibulatkan tadi sampai nipis. Dan perap 15 minit lagi. Tips: taburkan tepung bawah roti sebelum dibiarkan naik

-taburkan tepung bawah roti sebelum dibiarkan naik
-elok terus letak dalam dulang pembakar baru tabur tepung
-pukul telur + 1sudu kecil air = sapu atas roti
-bakar kejap dalam 10 minit ajee..

Enak dicicah dgn sambal sardin,ikan bilis,kari ayam & daging.SELAMAT MENCUBA..!
untuk roti arab cara goreng pula, refer di sini: http://ceria-resipi.blogspot.com/2013/06/roti-arab-goreng.html

No comments:

Post a Comment