Bahan-bahan Laham Mandi ( 7 orang ). Bahan utama; Laham kambing 3 kg untuk 10 cawan beras basmati.
Rempah laham mandi bukan apa pun, cuma kena ada:
1 inci halia,
1 sudu serbuk buah pelaga,
1 sudu serbuk cengkih,
1 sudu kecil serbuk buah pala,
1 helai daun salam (Bay Leave).
kalau tak ada benda lain, cuma ada rempah di atas pun, dah boleh jadi nasi mandi. Ok kita teruskan dengan resipi.
***PENYEDIAAN STOK TULANG UNTUK NASI***
10 cawan beras basmati (atau 3kg)
3 kg daging kambing & lemak-lemak
3 liter air (anggaran) lebih tak apa. Biasanya nisbah beras dan air ialah 1:1.5
4 cm kulit kayu manis*
5 helai daun salam (bay leave)*
1 cm buah pelaga *
1 cm lada hitam*
1/2 cm cengkih*
1 1/2 sudu teh jintan putih*
1 sudu teh jintan manis*
1/4 sudu teh serbuk limau kering*
2 labu bawang besar - potong baji*
Garam secukup rasa
1/2 cawan air mawar (kalau ada yg tak suka bau boleh kurang kan 1/4cwn)
1 sudu teh serbuk pewarna kuning telur (arab biasa guna za'afaran)
Semangkuk kecil lemak daging- utk aroma
Beberapa ketul arang
Aluminium foil secukupnya
1 labu bawang besar - dimayang
Minyak untuk menumis
Cara-caranya:
Beras dibasuh bersih dan direndam untuk seketika
Masukkan air ke dalam periuk tunggu sehingga mendidih,
kemudian masukkan semua bahan-bahan yang bertanda (*) dan daging kambing bersama lemaknya, kemudian masukkan garam secukup rasa.
Masak hingga daging kambing itu empuk, (kalau nak cepat empuk guna periuk tekanan, jika guna periuk biasa masukkan garfu bersama rebusan daging tadi)
Bila daging sudah empuk, toskan beras yang direndam tadi
Kemudian keluarkan sebahagian air rebusan tadi sebelum memasukkan beras. Agak2 laa air rebusan dgn beras tadi dan rasa masinnya, jika kurang garam boleh laa ditambah mengikut citarasa masing-masing. Tanak laham mandi ni seperti tanak nasi biasa.
Sementara air rebusan kering, bakar arang hingga berbara. Dan Sediakan aluminium foil & jadikannya seperti mangkuk kecil, saiz agak2 boleh letak lemak daging-utk penyedap bau & arang berbara
Bila air rebusan agak nak kering perlahan api dapur dan tutup periuk dengan penutup.
Sediakan campuran air mawar bersama pewarna kuning telur, setelah pewarna larut, tuang pewarna ke atas nasi tadi pada satu tempat sahajapada bhgn tepi periuk dan tak perlu di kacau.
Letakkan juga Mangkuk Foil yang berisi lemak daging di tengah nasi dan tutup seketika periuk nasi dengan penutupnya.
Lebih kurang 4-5 minit, masukkan arang yang berbara ke dalam foil yg berisi lemak tadi untuk membangkitkan lagi aroma laham mandi dan tutup periuk dgn penutupnya
Sediakan aluminium foil yg agak besar saiznya boleh menutupi permukaan periuk. Kemudian buka penutup periuk dan tutup permukaannya dengan foil tadi dan tutup kembali periuk nasi. Pastikan tiada sebarang wap yang boleh menembusi periuk itu. Untuk memastikan aroma nasi sama seperti yg di masak menggunakan dapur arang bawah tanah tuu :)
Biarkan seketika sehingga aroma laham menusuk rerongga deria bau anda hihihihihi….
Sediakan kuali, masukkan sedikit minyak, dan bawang yg dimayang tadi. Tak perlu panaskan tak apa. Goreng sehingga kekuning-kuningan.
Tadaaaaa….. Laham mandi dah siap sebeluma gaul nasi dan pewarna tadi pastikan mangkuk foil yg berisi arang dan lemak tadi dikeluarkan baik-baik supaya tidak tumpah ke atas laham mandi. Masukkan bawang goreng tadi.
Boleh laa sediakan dulang atau safrah utk menghidangkan laham mandi ini. Gaul nasi sehingga menjadi sperti nasi hujan panas kat Malaysia tuuu :D
***Bahan-bahan Sos Tohinah***
1 cm tahina
1 cm cuka
2 cm air masak sejuk
1/2 sudu teh Garam/secukup rasa
5/6 biji Cili api (optional) ditumbuk lumat
*** PENYEDIAAN SALATA HARA***
1 batang Lobak merah - diracik btg
Timun - potong bulat22bj
Tomato-potong dadu
Seikat Parsley - diracik
Daun Salad -1st garam
1/2 biji perahan limau nipis
Cara-caranya
Sayur-sayuran yang telah dipotong disatukan ke dalam mangkuk, masukkan garam dan limau. Gaul sebati atau kisar
Siap utk dimakan bersama sos tohinah dan laham mandi atau dimakan begitu sahaja.
Rempah laham mandi bukan apa pun, cuma kena ada:
1 inci halia,
1 sudu serbuk buah pelaga,
1 sudu serbuk cengkih,
1 sudu kecil serbuk buah pala,
1 helai daun salam (Bay Leave).
kalau tak ada benda lain, cuma ada rempah di atas pun, dah boleh jadi nasi mandi. Ok kita teruskan dengan resipi.
***PENYEDIAAN STOK TULANG UNTUK NASI***
10 cawan beras basmati (atau 3kg)
3 kg daging kambing & lemak-lemak
3 liter air (anggaran) lebih tak apa. Biasanya nisbah beras dan air ialah 1:1.5
4 cm kulit kayu manis*
5 helai daun salam (bay leave)*
1 cm buah pelaga *
1 cm lada hitam*
1/2 cm cengkih*
1 1/2 sudu teh jintan putih*
1 sudu teh jintan manis*
1/4 sudu teh serbuk limau kering*
2 labu bawang besar - potong baji*
Garam secukup rasa
1/2 cawan air mawar (kalau ada yg tak suka bau boleh kurang kan 1/4cwn)
1 sudu teh serbuk pewarna kuning telur (arab biasa guna za'afaran)
Semangkuk kecil lemak daging- utk aroma
Beberapa ketul arang
Aluminium foil secukupnya
1 labu bawang besar - dimayang
Minyak untuk menumis
Cara-caranya:
Beras dibasuh bersih dan direndam untuk seketika
Masukkan air ke dalam periuk tunggu sehingga mendidih,
kemudian masukkan semua bahan-bahan yang bertanda (*) dan daging kambing bersama lemaknya, kemudian masukkan garam secukup rasa.
Masak hingga daging kambing itu empuk, (kalau nak cepat empuk guna periuk tekanan, jika guna periuk biasa masukkan garfu bersama rebusan daging tadi)
Bila daging sudah empuk, toskan beras yang direndam tadi
Kemudian keluarkan sebahagian air rebusan tadi sebelum memasukkan beras. Agak2 laa air rebusan dgn beras tadi dan rasa masinnya, jika kurang garam boleh laa ditambah mengikut citarasa masing-masing. Tanak laham mandi ni seperti tanak nasi biasa.
Sementara air rebusan kering, bakar arang hingga berbara. Dan Sediakan aluminium foil & jadikannya seperti mangkuk kecil, saiz agak2 boleh letak lemak daging-utk penyedap bau & arang berbara
Bila air rebusan agak nak kering perlahan api dapur dan tutup periuk dengan penutup.
Sediakan campuran air mawar bersama pewarna kuning telur, setelah pewarna larut, tuang pewarna ke atas nasi tadi pada satu tempat sahajapada bhgn tepi periuk dan tak perlu di kacau.
Letakkan juga Mangkuk Foil yang berisi lemak daging di tengah nasi dan tutup seketika periuk nasi dengan penutupnya.
Lebih kurang 4-5 minit, masukkan arang yang berbara ke dalam foil yg berisi lemak tadi untuk membangkitkan lagi aroma laham mandi dan tutup periuk dgn penutupnya
Sediakan aluminium foil yg agak besar saiznya boleh menutupi permukaan periuk. Kemudian buka penutup periuk dan tutup permukaannya dengan foil tadi dan tutup kembali periuk nasi. Pastikan tiada sebarang wap yang boleh menembusi periuk itu. Untuk memastikan aroma nasi sama seperti yg di masak menggunakan dapur arang bawah tanah tuu :)
Biarkan seketika sehingga aroma laham menusuk rerongga deria bau anda hihihihihi….
Sediakan kuali, masukkan sedikit minyak, dan bawang yg dimayang tadi. Tak perlu panaskan tak apa. Goreng sehingga kekuning-kuningan.
Tadaaaaa….. Laham mandi dah siap sebeluma gaul nasi dan pewarna tadi pastikan mangkuk foil yg berisi arang dan lemak tadi dikeluarkan baik-baik supaya tidak tumpah ke atas laham mandi. Masukkan bawang goreng tadi.
Boleh laa sediakan dulang atau safrah utk menghidangkan laham mandi ini. Gaul nasi sehingga menjadi sperti nasi hujan panas kat Malaysia tuuu :D
***Bahan-bahan Sos Tohinah***
1 cm tahina
1 cm cuka
2 cm air masak sejuk
1/2 sudu teh Garam/secukup rasa
5/6 biji Cili api (optional) ditumbuk lumat
*** PENYEDIAAN SALATA HARA***
1 batang Lobak merah - diracik btg
Timun - potong bulat22bj
Tomato-potong dadu
Seikat Parsley - diracik
Daun Salad -1st garam
1/2 biji perahan limau nipis
Sayur-sayuran yang telah dipotong disatukan ke dalam mangkuk, masukkan garam dan limau. Gaul sebati atau kisar
Siap utk dimakan bersama sos tohinah dan laham mandi atau dimakan begitu sahaja.
Salata Hara yang dikisar
salad yang tidak dikisar
Resipi ayam mandi pula di sini: http://ceria-resipi.blogspot.com/2013/07/resipi-nasi-ayam-mandi-dajaj-mandi.html
No comments:
Post a Comment