Resipi asli nasi maqlubah atau nasi terlangkup atau nasi terbalik, diperbaharui dari negara Arab dan bukan resipi selera rakyat Malaysia (tak ada asam jawa).
Bahan-Bahan:
7 cawan air
2 biji bawang
1 sudu teh hirisan bawang putih
1 sudu teh kayu manis
1 sudu teh kunyit
2 sudu teh garam masala (rempah masala)
1 sudu teh garam dan serbuk lada hitam
1 cawan minyak sapi
2 cawan daging kambing
2 batang terung
1 cawan brokoli
1 biji terung
1 cawan kubis bunga
1 1/2 cawan beras panjang
3 sudu makan yogurt dan daun ketumbar sebagai hiasan
Cara Penyediaannya:-
1) daging
Didihkan air bersama bawang besar, bawang putih, kunyit, kayu manis, garam masala, garam dan lada hitam. Didihkan selama 15-20 minit atau sehingga daging empuk.
Angkat daging dan asingkan stok daging.
Sementara menunggu daging tersejat, panaskan mminyak. Goreng terung sehingga warna perang.
Gunakan teknik sama untuk terung, brokoli dan kubis bunga. Sejatkan minyak dengan tisu
2) Nasi
Susunkan daging di dalam periuk nasi, susunkan juga terung, timun, brokoli dan kubis bunga.
Tuangkan beras di atas daging kambing dan sayuran tadi, ratakan beras tadi. Kemudian tuangkan stok daging tadi. Tambahkan air jika tidak mencukupi.
Tanak nasi sehingga 30 minit atau lebih sehingga nasi masak.
Terlangkupkan periuk nasi ke atas dulang supaya semua daging berada di atasnya. Hiaskan dengan yogurt dan daun ketumbar.
No comments:
Post a Comment