Bahan-bahan:
150 gm daging lembu, hiris nipis melawan jalur
1 cawan kelapa parut
3 cm halia
1 sudu teh biji ketumbar – bakar tanpa minyak
3 bawang merah
1 sudu teh jintan putih
1 sudu teh udang kering
2 sudu makan asam jawa
Garam secukup rasa
2 sudu makan minyak masak
Cara menyediakan:
1. Tumbuk bawang merah, bawang putih, biji ketumbar, jintan putih, halia dan udang kering.
2. Panaskan kuali, masukkan minyak. Setelah minyak berasap, masukkan bahan-bahan yang telah ditumbuk hingga naik bau.
3. Masukkan daging dan kacau rata. Jika kuah kering sebelum daging empuk, masukkan air mendidih secukupnya. Masukkan garam secukup rasa.
4. Masak atas api kecil hingga kering dan daging empuk.
5. Masukkan juice asam jawa dan kacau sehingga kering.
No comments:
Post a Comment