Friday, 23 July 2010

Resepi Ayam Percik Terengganu



Bahan-bahan:
Bahan A

15 biji cili kering, direndam
10 ulas bawang moray
3 ulas bawang putih
3 cm halia
3 batang serai
2 cm kunyit hidup

Bahan B
250 ml santan pekat
2 camca besar gula secukup rasa
1 camca besar tepung beras
2 Kiub Pati Ayam
1 kg ayam, dipotong ke 4 kepingan dan dihiris

Cara menyediakan:
1. Campur ramuan A dan kisar hingga lumat. Dalam periuk, campur ramuan A dan B. Masak di atas api yang sederhana hingga kuah hampir pekat. Ketepikan dari api.
2. Sapu kepingan ayam dengan kuah rempah dan panggang atas dawai memanggang hingga kekuningan. Kemudian terbalikkan di sebelahnya, sapu lagi dengan kuah dan panggang hingga masak. Ulang proses ini dengan kepingan seterusnya.

1 comment:

  1. sedapnyer tengok bulan puasa ini..nk cubalah,
    Terima kasih atas info tersebut.silalah singgah diblog saya http://dirawanhartawan.blogspot.my/

    ReplyDelete