Monday 29 October 2012

Resepi Chap Chai Thailand (Sayur Campur)

Resepi Chap Chai Thailand (Sayur Campur) yang pasti menyelerakan. Resepi rahsia orang Thai tetapi perlu ingat bahawa kekuatan masakan Thailand ialah lidah orang Thai. Saya cuma beri resipi, lidah milik orang Thai. Lidah melayu, jawabnya jadi sayur gorenglah :)

Bahan untuk 1-2 orang makan:
3 Bawang Merah (dihiris)
3 Bawang Putih (diketuk)
Kobis bunga
Kobis brocolli
Sweetpea
Jagung muda
Lobak merah
Cendawan butang
Cendawan tiram
Sos Tiram
Sup ayam (guna kiub ayam pun boleh tapi tak power)
air tepung jagung (memekatkan kuah)
Minyak zaitun
Gula, garam dan ajinomoto secukup rasa

Cara
Tumis bawang merah dan bawang putih. Masukkan air sup ayam 2-3 senduk kemudian masukkan semua sayur di atas. Didihkan hingga sayur menjadi lembut dan masak. Kemudian campurkan sos tiram, gula, garam, ajinomoto secukup rasa lidah orang Thailand. Akhir sekali, masukkan air tepung jagung untuk memekatkan kuahnya. Siap dihidang panas bersama nasi atau dimakan begitu sahaja.

No comments:

Post a Comment