Tuesday 31 May 2011

Coconut macaroon dan oat macaroon

Coconut macaroon

Bahan-bahan ( 20 biji )

120g flake coconut
1 biji telur putih
90g gula

Cara-cara

Masakkan telur putih dgn gula di atas api kecil sehingga gula hancur.

Kemudian masukkan flake coconut. Kacau biar sebati. Tutupkan api.

Jemput coconut tadi dan atur ke atas dulang oven toaster

Sebelum bakar letakkan 2 keping aluminium foil ke dalam oven toaster sebelum diletakkan dulang.

Bakar selama 10- 12 minit. Sekali sekala ubahkan kedudukan biar coconut tadi masak rata.


atau guna resipi ini yang lebih berkhasiat.

Bahan (18 biji)

1 1/3 cawan flake coconut
1/3 cawan gula
2 sudu tepung pelbagai guna
1/8 sudu garam
2 putih telur
1/2 sudu ekstrak vanila (atau anda boleh menggunakan perasa almond atau perasa oren.

Cara
Dalam mangkuk kecil, campurkan kelapa, gula, tepung dan garam. Kacau putih telur dan vanila dan aduk rata. Buat bentuk leper bulat dan letak di atas kertas tisu. Bakar pada suhu 325 darjah selama 18-20 minit atau hingga coklat keemasan.

Oat Macaroon

Bahan-Bahan:
180 gm oat
150 gm gula perang
120 gm mentega 1 biji telur
½ sudu kecil garam
1 sudu kecil esen badam

Cara:
Dalam sebuah mangkuk mengadun satukan oat, gula dan mentega (jika suka boleh dicairkan dahulu).

Kacau rata, tutup dengan kertas timah dan simpan semalaman. Esoknya campurkan dengan telur, esen dan garam.

Sebaiknya pukul sedikit dengan garpu dalam bekas lain dan tuangkan ke dalam adunan oat. Gaul hingga sebati.

Leser dulang pembakar dengan mentega sudukan adunan dan bentuk bulat-bulat menggunakan dua sudu.

Bakar dalam ketuhar yang sederhana panasnya hingga masak.

No comments:

Post a Comment